Cooperació

Això també és cooperació

Hi ha paraules que amb l’ús han anat agafant un significat diferent de l’original. Em sembla que cooperació és una d’aquestes paraules. De tant fer-la servir al costat d’internacional, ara quan sentim la paraula cooperació pensem en ONG fent coses ben lluny d’aquí. I sí, el que moltes ONG fan lluny d’aquí és cooperació. Però és que hi ha altres coses que són cooperació i que ja no pensem quan sentim o diem la paraula i em sembla una llàstima.

Tot va començar (vull dir que vaig començar a donar voltes a això del significat de cooperació) diumenge veient el Documentos TV de La 2. Aquesta setmana anava del que alguns en diuen “la generació perduda”. A mi això de les generacions perdudes em fa una mica de ràbia. Ja entenc què volen dir, però el que diuen en realitat és que si no tens feina remunerada estàs perdut, i sí, però no. El valor de les persones no es medeix només per la feina remunerada que fan sino per qui són, què pensen, què senten, etc., però això donaria per una altra entrada.

En un moment del documental surt una professora d’universitat i bloguera (o blocaire) que parla de la diferència que hi ha entre l’experiència que molts joves tenen a la xarxa, basada en la cooperació, en compartir, i la que tenen a la vida real, basada en la competència per una feina, per beques, pel que sigui. El documental és molt interessant tot ell i molt il·lustratiu de la mena de persones que podem trobar en el grup de les persones d’entre vint-i-pocs i trenta-pocs.

Jo em vaig quedar amb això de que la xarxa es basa en la cooperació i vaig pensar que ja no usem la paraula correctament. Per això avui me n’he anat al diccionari a buscar la paraula per tenir-ho clar i el diccionari diu:

cooperació

f. [LC] [AD] Acció de cooperar; l’efecte.
f. [LC] Acció col·lectiva que persegueix un benefici comú.

La primera accepció és d’aquelles que em fan gràcia perquè segueixes sense saber què vol dir la paraula però la segona accepció m’ha encantat. Conté un munt de paraules precioses: acció, col·lectiva, perseguir, benefici i comú.

I és que últimament he participat en activitats on poder fer servir la paraula cooperació en el sentit d’acció col·lectiva que persegueix un benefici comú ens hagués anat molt bé.

Divendres vaig moderar una taula rodona sobre activisme i xarxes socials en què molts dels oients no tenien gaire clar com internet els podia ajudar a canviar el món. Suposo que per això venien a la xerrada. Per a les ONG locals és difícil entendre com usar la xarxa per aconseguir els seus objectius i crec que els és difícil perquè no acaben de veure que és a través de la cooperació que ho poden fer. Totes les ONGs existeixen perquè volen canviar la realitat. Les unes volen canviar una realitat molt concreta, les altres més general, algunes volen canviar la realitat més propera i altres la realitat més llunyana… però en qualsevol cas totes persegueixen un benefici comú. S’han oblidat de la part de l’acció col·lectiva.

A nivell local és més important encara l’acció col·lectiva que a altres nivells i, sobretot, l’acció col·lectiva visible. Per això les xarxes socials i internet són útils, però només si tots cooperem amb tots.

L’altra activitat en què he participat és una trobada en solidaritat amb les revolucions àrabs organitzada per partits i organitzacions de l’esquerra anticapitalista i revolucionària. Moltes de les persones que van parlar ho van fer per dir que les revolucions al món àrab també són la nostra i al revés. Tal com està el món o es fa la revolució a tot arreu o no anirem enlloc. De nou, reclamaven una acció col·lectiva d’aquells que, de moment per separat, persegueixen un benefici comú.

I això, la necessitat de l’acció col·lectiva, no és nou, és tan antic com la humanitat, però no sé perquè últimament ens n’havíem oblidat. Bé, una mica sí que ho sé, però em fa mandra posar-me a parlar de l’individualisme, és que hi ha paraules que fan molta mandra de fer servir.

En fi, que jo tornaria a utilitzar la paraula cooperació en el sentit més ampli de la cosa, perquè és un paraula bonica amb un significat bonic i aquesta sí que no fa mandra fer-la servir.

Anuncios

3 comentarios

Archivado bajo General

3 Respuestas a “Cooperació

    • MaiteUró

      Gràcies Blanca! M’he mirat el teu projectthirsty i és genial! quina manera de superar la crisis de la trentena!

  1. Pingback: Pau | Maite Uró

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s