Fam

Avui he vist aquestes fotos que m’han ajudat a posar les coses a lloc.

Però primer m’han fet pensar en les diverses maneres de patir fam i les seves conseqüències. Per si de cas me’n deixava alguna he tornat al diccionari. Les fotos d’aquest nen de Somàlia tenen a veure amb l’última entrada del diccionari:

Sofriment general produït per l’extrema escassetat d’aliments. Fou un any de fam. Els horrors de la guerra i de la fam.

Abans hi ha la fam normal, la que tens quan fa estona que no menges però saps que podràs tornar a menjar, i també les fams intenses, ocultes i les doloroses. I després d’aquestes i abans de la del sofriment general, hi ha la fam que tenim nosaltres, aquí, amb uns exemples molt adequats: tenir fam de riqueses, tenir fam d’honors…

Hi ha altres fams, però. Tinc un amic que està estressat perquè té fam de coneixement i s’ha adonat que ni sent etern tindria temps de llegir tots els llibres que vol llegir, d’aprendre totes les coses que vol aprendre, veure totes les pel·lícules i tots els museus… El pobre no només està estressat perquè veu que no podrà fer tot això sinó també perquè ningú entén que estigui estressat per això.

La fam de riqueses, de posseir coses, ens ha portat molts problemes, i més que en portarà! I a mi em fa l’efecte que això ens ha passat perquè, en algun moment, vam confondre el verb tenir amb el verb ser. Volíem tenir una casa, i un cotxe, i diners al banc, i una feina important i … un munt de coses més, perquè això ens faria ser algú, important suposo.

Jo crec que la fam, a vegades, és bona. T’esperona a buscar, a fer, a actuar… però n’hem perdut la mesura. Enlloc d’intentar estar satisfets i prou, hem volgut estar sobrats. La saviesa popular no hi ajuda, perquè allò del “Val més que en sobri que no que en falti” és el que ens ha portat on som.

Per això, humilment, proposo, canviar la fam de tenir, per la fam de ser i així el nen de la foto no tornarà a estar mai com en la primera i podrà créixer i somniar i també tenir fam, però de la bona.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo General

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s