El foc

Foto: Lluís Serrat (publicada per El Punt)

Ara que se’ns crema l’Empordà molts hem descobert els noms de pobles de la zona que no sabíem ni que existien: Agullana, Capmany, Llers, Darnius… També hem sentit els seus alcaldes explicant què passava, què estaven fent i quina ajuda necessitaven. Ahir a la 1 de la matinada sentia per RAC1 l’alcalde de Darnius dient que estava apagant el foc d’un marge mentre parlava amb el Basté. I segur que alguns van pensar “això sí que és un alcalde com cal!”. D’alcaldes com cal, Catalunya n’és plena, igual que de pobles petits, on la vida i les coses es viuen i es veuen diferent que des de les grans ciutats.

L’alcalde de Darnius apagava el foc d’un marge perquè a ell li va la vida en apagar el foc, literalment. La gent dels pobles petits de Catalunya treballen en empreses i botigues i tots els llocs on treballen també les persones de ciutat, però també treballen la terra. Per ells, la terra no és només un paisatge per admirar, que també, és una font de vida, de recursos, de riquesa. Per això la gent dels pobles petits no només ploren per la pèrdua de la bellesa del paisatge o pel crim ecològic que un foc representa, ploren perquè se’ls en va la vida.

La gent de ciutat no acabem de comprendre del tot què és el món rural. Per molts el món rural és un lloc on ens escapem quan la ciutat ens ofega. I no és això. Qui no hagi viscut en un poble petit no entén que el món rural és molt més. És una manera de viure, una manera de fer les coses.

Lamentem-nos dels arbres cremats, però lamentem-nos també de les vinyes cremades, dels fruiters desapareguts, de la feina d’anys perduda… A la gent de l’Empordà no se li crema només el paisatge, se li crema la casa.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo General

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s